Vorige maand Vorige dag Volgende dag Volgende maand
Per jaar Per maand Per week Vandaag Zoeken Ga naar maand

Dinsdag, 25 Februari 2020

Inspiratie: Kunst en Geloof

Kunst en geloof

logo inspiratieKaïn slaat zijn broertje Abel dood. Kaïn is de landbouwer die omheiningen neerzet, een huisje bouwt en een groentetuin begint.

Abel houdt niet van huisje, boompje, hekje. Hij houdt wel van beestje. Abel trekt als herder rond met zijn kudde, blijft plakken als er voedsel is en trekt verder als hem dat beter lijkt. Kaïn en Abel zijn twee verschillende manieren van menszijn.

Tilmann KrumreyTwee uitersten die elkaar in balans houden. Als Abel er niet meer is, raakt Kaïn uit balans. Letterlijk. Hij moet aan het eind van het verhaal uit zijn huisje komen en gaat dolen.
De samenhang tussen Kaïn en Abel weet de beeldhouwer Tilmann Krumrey in een kolossaal beeld te vangen (2010, 317cm).

In de kerk kom je zowel de geest van Kaïn als die van Abel tegen. Kaïn is de systematicus die verlangt naar heldere grenzen: Wat geloven we wel en wat geloven we niet? Abel houdt meer van verbeelding en stoort zich niet zo aan grenzen.

Ons protestantisme begon met een beeldenstorm. Kaïn sloeg Abel dood en raakte uit balans. Gelukkig ontdekken we ook in de protestantse kerk steeds meer de kracht van het beeld.

Deze avond laat ds. Jan Willem Nieboer Abel met al zijn verbeeldingskracht aan het woord.
We zwerven langs beelden van bekende en onbekende kunstenaars, blijven plakken als het ons voedt en trekken verder als ons dat beter lijkt.

Toegang gratis, vrijwillige gift na afloop.
Dinsdag 25 februari | 20.00 uur | Zuiderkerk

Locatie Zuiderkerk
Aanvang: 20:00 uur
________________________________